۹ پیش‌بینی آینده از دنیای پسا کرونا با رویکرد آینده پژوهی

۹ پیش‌بینی آینده از دنیای پسا کرونا با رویکرد آینده پژوهی
دنیای پسا کرونا با رویکرد آینده پژوهی

با پیدایش بیماری پاندمیِ عجیب و ویروس کرونا همینطور که در این مدت کوتاه لمس کردید، زندگی اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی، سیاسی و حتی مذهبی مردم جهان را تحت تاثیر خود قرار داده، قرنطینه و فاصله اجتماعی، شهر‌های جهان را به شکلی متفاوت تغییر داده است. هرچند با نزولی شدن شیب این بیماری چهره‌ی جهان به مرور به حالت قبلی در حال بازگشت می باشد ولی جهان دیگری بنام جهان پسا‌کرونا (Post-Coronavirus World) و یا جهان‌پسا (Post-World) در حال پیوند خوردن و پیدایش می باشد. اما تجربه‌ی این همه‌گیری احتمالا تاریخ را به قبل و بعد از کرونا تقسیم می‌کند و ابعاد زندگی بشریت را تغییر می‌دهد.

دنیای آینده چگونه خواهد بود؟

 دنیای پسا کرونا از سیاست‌های کلان گرفته تا نحوه زندگی تک تک افراد با آنچه که قبل می‌شناختیم متفاوت خواهد بود. بنده سعی دارم شما را در این مقاله با ۹ مورد از این تفاوت ها آشنا کنم:

 ۱- افول واسط کاربری لمسی (Touch User Interface)

دستیار مجازی هوشمند (intelligent virtual assistant (IVA و یا دستیار شخصی هوشمند (intelligent personal assistant (IPA

کووید-۱۹ همه ما را نسبت به لمس اشیاء جاندار و بی جان حساس کرده چرا که هراس از احتمال آلودگی آنها به ویروس کرونا ما را دچار وسواس های فکری و هراس می کند. بنابرایت به نظر می‌رسد در دنیای پسا کرونا اسکرین‌های لمسی (Touch Screen) کم کم جای خود را به رابط‌های کابری صوتی و مدل های مجهز به دید ماشینی بدهند و با بکارگیری هوش مصنوعی این فرآیند دور از ذهن نخواهد بود.
بعنوان مثال پرداخت از طریق موبایل، فناوری تشخیص چهره و یا مرسوم شدن تکنولوژی های چون دستیار مجازی هوشمند (intelligent virtual assistant (IVA و یا دستیار شخصی هوشمند (intelligent personal assistant (IPA و خانه ها و دفترهای کار هوشمند (Smart Home/Office Intelligence Service) از این جمله خواهند بود.

۲- تقویت و توسعه زیرساخت‌ها دیجیتال

Strengthened Digital Infrastructure
توسعه زیرساخت‌ها دیجیتال

کرونا و دوران قزنطینه نشان داد که توسعه زیرساخت های دیجیتالی و کسب و کارهای آنلاین، دیجیتال مارکتینگ و غیره تنها راه نجات اقتصاد جهان می باشد. جلسات کاری، کلاس آموزشی و مدیریت پروژه و خیلی از اموری که در زنجیره ارزش قبلا بصورت حضوری و فیزیکال انجام می شد در دوران پساکرونا بدون خارج شدن از منزل و بصورت دور کاری به راحتی با توسعه و تقوست زیر ساخت های دیجیتال قابل انجام خواهد بود.

۳- نظارت دقیق تر از طریق اینترنت اشیاء (IOT) و کلان داده (Big Data)

اینترنت اشیاء (IOT) و کلان داده (Big Data)
اینترنت اشیاء (IOT) و کلان داده (Big Data)

کنترل سریع بحران کرونا در کره جنوبی به خوبی اهمیت دسترسی به داده‌ها و کلان داده ها از طریق فناوری‌های متنوع و نوظهور را ثابت کرد و از آموخته‌های آنها می‌توان برای کنترل بیماری‌های همه گیر و مقابله با آنها بهره مند شد.
در آینده، اپ‌هایی با دسترسی منطقه ای یا ملی با رهگیری بیماران و نحوه شیوع به سیستم‌های هشدار اولیه تبدیل خواهند شد. این سامانه‌های هوشمند با استفاده از داده‌های GPS مانند مدل های تکنولوژی مجاورتی (Proximity Technologies) مناطقی که بیماران در آن حضور داشته و افرادی که با آنها در تماس بوده‌اند را شناسایی خواهند کرد. فاصله اجتماعی (Social Distancing) دولتها را مجبور به کنترل مردم و جوامع با استفاده اینترنت اشیاء و کلان داده کرده و این نظارت خود به خود دنیای دیجیتالی می آفریند.

۴- توسعه داروها با اسفاده از هوش مصنوعی
(AI-Enabled Drug Development)

توسعه داروها با اسفاده از هوش مصنوعی
(AI-Enabled Drug Development)

در مدت زمان کوتاهی که از همه گیری کرونا گذشته هوش مصنوعی (Artificial Intelligence) کارایی خود در حوزه درمان را ثابت کرده است. تشخیص خودکار ابتلا به کرونا از طریق اسکن قفسه سینه و ریه ها، پیش بینی احتمال مرگ بر اثر ابتلا به کووید-۱۹ با دقت ۹۰ درصدی و الگوریتم تشخیص ۵ دقیقه‌ای کرونا با سرعت بیشتر و ضریب اطمینان بالاتر در مقایسه با پزشکان، از نتایج استفاده از این سیستم است.
برای خلاص شدن از دست کرونا هم نیاز به تولید دارو و واکسن این ویروس داریم. هرچند اکنون داده‌های بسیار زیادی درباره کرونا در دسترس ما است اما برای مطالعه سریع آنها و یافتن روابط بین موضوعات مختلف بهترین راه استفاده از هوش مصنوعی است. 

۵-  پزشکی از راه دور
(Telemedicine)

سنسورهای غیر لمسی و پلتفورم فراگیری ماشینی برای پایش سلامتی توسط شرکت Emerald
Emerald is a touchless sensor and machine learning platform for health analytics

یکی از ابزارهای موفق چین برای کنترل بحران کرونا تجربه ارزشمند آنها در زمینه شبکه‌های ۵G و اسفاده از تکنولوژی پزشکی از راه دور و ترمینالی‌های پزشکی بود که باعث شد طی ۸۲ ساعت ۱۲۶ بیمارستان به «مرکز ملی پزشکی از راه دور» این کشور وصل شوند. محققین دانشگاه MIT نیز در همین راستا دستگاه Emerald را توسعه داده‌اند که سیگنال‌هایی را به سوی بیمار ارسال کرده و با تحلیل داده‌های دریافتی با کمک هوش مصنوعی می‌تواند نرخ تنفس، الگوهای خواب و تحرکات بیماران را تشخیص داده و پایش کند. جالب اینجاست که این فناوری نوین توسط سرکا خانم دینا خطابی ایجاد شده که فیلم آن را می توانید به شرح ذیل تماشا کنید:

برای تماشای فیلم دستگاه Emerald توسط خانم دینا خطابی اینجا کلیلک فرمایید.

۶- افزایش خرید آنلاین

افزایش خرید آنلاین

کرونا بسیاری از کسب و کارها را تعطیل و بجای آن بسیاری از کسب و کارهای آنلان و دیجیتال را رونق بخشید. اما در این بین فروشگاه‌های آنلاین با افزایش تعداد مشتریان مواجه شده‌اند در حدی که بعنوان مثال فروشگاه‌های بزرگ آنلاین چون آمازون و دیجیکالا در کشور خودمان مجبور شدند سفارشات خود را با تاخیر به دست مشتریان برسانند. همچنین تمایل مشتریان به خرید از فروشگاه‌های آنلاین بخاطر رعایت اصول و پروتکل‌های بهداشتی سخت گیرانه باعث شد واحدهای سنتی هم برای فرار از ورشکستگی به فروش اینترنتی روی آورند و این پدیده نیز در کشورمان خیلی ملموس بود.

۷- افزایش اعتماد ربات‌ها

افزایش اعتماد ربات‌ها

ربات‌ها بر خلاف تصور ما در معرض بیماری‌های واگیر دار قرار ندارند و همین مساله آنها را به گزینه‌هایی مناسب برای خدماتی نظیر فعالیت در خط تولید، تحویل کالا، کمک به بیماران عفونی، نظافت اماکن و غیره تبدیل می‌کند. در بسیاری از بیمارستان‌ها هم نظافت، کنترل علاپم حیاتی و یا نظارت بر فرآیند بیماری در محیط‌های آلوده به ربات‌ها سپرده شده است. 

۸- گسترش رویدادهای دیجیتال

گسترش رویدادهای دیجیتال

اگر اهل شرکت در رویداد و همایش باشید این روزها حتما از افزایش چشمگیر تعداد وبینارها در ایران از جمله وبینارهای اینجانب اطلاع دارید. در واقع با شیوع کرونا سمینارها، دوره های آموزشی، رویدادها و شرکت کنندگان چاره ای جز سوییچ به دنیای دیجیتال نداشتند. این نوع پلتفرم‌ها برخلاف نمونه‌های فیزیکی نه تنها از نظر ظرفیت تعداد مشارکت کنندگان محدودت ندارند، بلکه علاوه بر عدم محدویت مکانی، هزینه برگزاری آنها به مراتب پایین‌تر است و افراد از شهرها و حتی کشوره های مختلف می‌توانند در آن شرکت داشته باشند.

۹- گسترش رقابت‌های ورزشی الکترونیک

 گسترش رقابت‌های ورزشی الکترونیک

تا اوایل سال ۲۰۲۰ بسیاری از طرفداران لیورپول و یا منچستر و یا هر تیم ورزشی دیگر خود را برای جشن قهرمانی لیگ برتر پس از ۳ دهه آماده می‌کردند اما کرونا ماه‌هاست آنها و تیم محبوبشان را به خانه فرستاده. در همین زمان اما وزش‌های مجازی با قدرت ادامه دارند و بر اساس برآوردهای Streamlabs در چهارماهه نخست ۲۰۲۰ «توییچ» از نظر ساعات استریم و تماشای محتوا و همچنین میانگین بازدیدکنندگان همزمان رکوردشکنی کرده است. اینفوگرافیک این گزارش در تصویر ذیل مشاهده می کنید.

اینفوگرافیک برآوردهای Streamlabs در چهارماهه نخست ۲۰۲۰ «توییچ» از نظر ساعات استریم و تماشای محتوا

منابع:

۱٫ Bernard Marr, 9 Future Predictions For A Post-Coronavirus World [https://www.forbes.com/sites/bernardmarr/2020/04/03/9-future-predictions-for-a-post-coronavirus-world/#59f0231c5410] Accessed: Apr 3, 2020.

2. Makridakis S, Wakefield A, Kirkham R. Predicting medical risks and appreciating uncertainty. Foresight: The International Journal of Applied Forecasting. 2019;52:28–۳۵٫View Articl Google Scholar

3. Hyndman RJ, Koehler AB, Snyder RD, Grose S. A state space framework for automatic forecasting using exponential smoothing methods. International Journal of Forecasting. 2002;18(3):439–۴۵۴٫View Article Google Scholar

4. Taylor JW. Exponential smoothing with a damped multiplicative trend. International Journal of Forecasting. 2003;19(4):715–۷۲۵٫View Article Google Scholar

5. Makridakis S, Andersen A, Carbone R, Fildes R, Hibon M, Lewandowski R, et al. The accuracy of extrapolation (time series) methods: Results of a forecasting competition. Journal of Forecasting. 1982;1(2):111–۱۵۳٫View Article Google Scholar

6. Makridakis S, Hibon M. The M3-Competition: results, conclusions and implications. International Journal of Forecasting. 2000;16(4):451–۴۷۶٫ https://doi.org/10.1016/S0169-2070(00)00057-1.View Article Google Scholar

7. Norman J, Bar-Yam Y, Taleb NN. Systemic Risk of Pandemic via Novel Pathogens—Coronavirus: A Note. New England Complex Systems Institute (January 26, 2020).

8. Salzberg S. Forbes. Coronavirus: There Are Better Things To Do Than Panic. [https://www.forbes.com/sites/stevensalzberg/2020/02/29/coronavirus-time-to-panic-yet] Accessed: 2020-03-14.

9. Sunstein CR. Bloomberg. The Cognitive Bias That Makes Us Panic About Coronavirus. [https://www.bloomberg.com/opinion/articles/2020-02-28/coronavirus-panic-caused-by-probability-neglect] Accessed: 2020-03-14.

10. della Cava M. USA Today. Coronavirus and its global sweep stokes fear over facts. Experts say it’s unlikely to produce ‘apocalyptic scenario’. [https://eu.usatoday.com/story/news/nation/2020/02/27/coronavirus-experts-urge-sharing-facts-covid-19-spreads-worldwide/4892422002/] Accessed: 2020-03-14.

11. Hao K, Basu T. MIT Technology Review. The coronavirus is the first true social-media “infodemic”. [https://www.technologyreview.com/s/615184/the-coronavirus-is-the-first-true-social-media-infodemic/] Accessed: 2020-03-14.

12. Bariso J. Inc. Bill Gates and Elon Musk Just Issued Very Different Responses to the Coronavirus. It’s a Lesson in Emotional Intelligence. [https://www.inc.com/justin-bariso/bill-gates-elon-musk-just-issued-very-different-responses-to-coronavirus-its-a-lesson-in-emotional-intelligence.html] Accessed: 2020-03-14.

13. Yahoo Finance.’The Black Swan’ Author To Elon Musk:’Saying The Coronavirus Panic Is Dumb Is Dumb’. [https://finance.yahoo.com/news/black-swan-author-elon-musk-055555539.html?guccounter=1] Accessed: 2020-03-15.

14. Gates B. Responding to Covid-19—A Once-in-a-Century Pandemic? The New England Journal of Medicine. 2020.View Article PubMed/NCBI Google Scholar

15. Haren P, Simchi-Levi D. Harvard Business Review. How Coronavirus Could Impact the Global Supply Chain by Mid-March. [https://hbr.org/2020/02/how-coronavirus-could-impact-the-global-supply-chain-by-mid-march] Accessed: 2020-03-14.

16. Winck B. Markets Insider. JPMorgan officially forecasts a coronavirus-driven recession will rock the US and Europe by July. [https://markets.businessinsider.com/news/stocks/coronavirus-fuel-recession-forecast-us-europe-economic-july-market-jpmorgan-2020-3-1028994637] Accessed: 2020-03-14.

17. Wu Z, McGoogan JM. Characteristics of and Important Lessons From the Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) Outbreak in China. Journal of the American Medical Association. 2020.View Article Google Scholar

18. Hoy, Matthew B. (2018). “Alexa, Siri, Cortana, and More: An Introduction to Voice Assistants”. Medical Reference Services Quarterly۳۷ (۱): ۸۱–۸۸٫ doi:10.1080/02763869.2018.1404391. PMID ۲۹۳۲۷۹۸۸.


ترجمه و تالیف: دکتر سعید میرزائی

دکتر سعید میرزائی مشاور ارشد توسعه، رشد و خلق کسب و کارها

دیدگاه خود را بنویسید:

آدرس ایمیل شما نمایش داده نخواهد شد.

فوتر سایت